venerdì 17 agosto 2007

Fare la spesa – Ostaa ruokaa

Un supermercato voi tarkoittaa mitä tahansa ”oikeasta” supermarketista huoneen kokoiseen pikkukauppaan, jossa myydään ruokaa. Italialaiset eivät ole oppineet amerikkalaisen supermarkettikulttuurin iloja, joten kunnollisia ruokakauppoja ei ole Perugiassa kovin tiheään. Asunto on mukavalla paikalla, jos Siwan kokoinen kauppa löytyy 500m säteellä asunnosta. Asunto on oikein hyvällä paikalla jos suomalaisittain lähikauppa on korkeintaan 1km. Jos asunto on oikean supermarketin vieressä, asunto on todennäköisesti kaukana keskustasta sillä lähimmät supermarketit ovat keskustasta n. 10 – 15 minuutin bussimatkan päässä.

Ruoka on kuitenkin tärkeä osa italialaista elämän tapaa. Jostain syystä italialaiset haluavat hakea ruokansa useasta eri pikkukaupasta. Jonkun tyyppinen alimentaro löytyykin lähes joka kadun kulmasta. Panetteriaan mennään, kun halutaan ostaa leipää, macelleria kutsuu kun on tarvetta lihalle, ortolano myy kasvikset jne. Ja tietysti gelateria kutsuu joka päivä...

Perugiasta löytyy myös katujen syövereistä Mercato coperto, joka on katettu ulkoilma kauppahalli, joka toimii lähes supermarketin korvikkeena. Ruoka on halvempaa kuin marketeissa ja myyjät ovat innokkaita kertomaan mitä mistäkin raaka-aineesta voi valmistaa. Mercato coperto on tosin auki vain aamupäivisin, joten tunnollisen koululaisen, joka ei vapaa-aamuna halua herätä aikaisin, on useimmiten tyydyttävä pikkukauppoihin.

Nessun commento: