lunedì 6 agosto 2007

Perugia

Perugia on n. 160000 asukkaan yliopistokaupunki Umbrian maakunnassa. ”Normaalien” kaupunkilaisten lisäksi kaupungissa on n.40000 opiskelijaa, joten nuoria on paljon. Perugian katukuvassa on hyvin edustettuna Aasia, Eurooppa ja Amerikka sillä täällä on toinen Italian università per stranieri eli yliopisto, joka on keskittynyt opettamaan italian kieltä sekä kulttuuria ulkomaalaisille.
Kaupunki sijaitsee kukkulan päällä, joten maisemat ovat upeat. Suunnistaminen on helppoa sillä kaupungin ydinkeskusta centro storico sijaitsee kaikkein ylinpänä, joten (lähes) kaikki ylämäet vievät sinne. Keskustasta ei löydy tasaista maata ollenkaan ja mäet ovat todella jyrkkiä. Ensimmäisinä päivinä huomasikin pohkeissa, että jalat ovat joutuneet tekemään jotain. Centro storicon kadut ovat ahtaita ja parkkitilaa ei ole. Tästä syystä autoilu on ulkopuolisilta kielletty centro storicon alueella. Keskustan alapuolella on isoja parkkialueita, joista pääsee hissillä tai liukuportailla nousemaan ylös sykkeeseen ja tämä helpottaa myös laiskaa jalankulkijaa.
Jos Italiassa kysyy, että missä on un bar, päätyy todennäköisesti paikkaan, jossa ei myydä mitään kahvia vahvempaa. Jos haluaa paikkaan, jonka suomalainen käsittää baariksi, pitää ottaa suunnaksi un locale. Näitä on Perugiassa paljon ja niissä on mukava istuskella iltaisin, mutta myös kaupungin keskusaukiolla istuskelee paljon nuoria iltaisin. Pullosta juominen kadulla on kiellettyä kello kahdeksan jälkeen, joten tapana on hakea aukion reunalla olevista localeista janojuomat muovituopissa ja mennä duomon portaille istumaan. Italia ei ole yökerhojen luvattu maa, Perugiassa on ainoastaan yksi disko, joka aukeaa yhdeltä yöllä. Toinen yökerhoa muistuttava rakennelma on kaupungin ulkopuolella. Siellä on muutamana arki-iltana bileet, jonne pääsee bussikuljetuksella. Takaisin keskustaan pääsee ainoastaan neljältä aamulla, joten siihen asti on bailattava ankarasti...

Nessun commento: