domenica 11 novembre 2007

Nizza - Ensimmäinen ulkomaanreissu

Eilen tehtiin ensimmäinen ulkomaanmatka ja lähdettiin junalla Nizzaan. Oikeastaan tuli mentyä junalla kolmessa eri maassa, sillä juna meni Monacon läpi. Ei oikein tiennyt että mitä kieltä sitä olisi pitänyt puhua Nizzassa: olisiko pitäny yrittää sönköttää ranskaa vai suosiolla puhua vaan englantia tai ehkä yrittää italiaks kun on niin lähellä rajaa. Lopputulos oli jotain näiden kolmen sekoitusta. Vaikka kuinka olisi yrittänyt ranskaa puhua niin hetken päästä tuli vain italiaa ulos suusta, mutta kaikki tärkeät asiat (kuten jäätelön) saatiin kuitenkin hoidettua.
Riviera Ranskan puolella näytti aikalailla samalta kuin Italiankin puolella, paljon rantaa, aurinkoa ja palmuja. Tosin kaikki oli suuremmassa mittakaavassa. Rannat oli parempia, aurinko lämpimämpi ja palmujakin oli enemmän. Oli jopa puistoja, jotka oli täynnä palmuja. Genovaan on muutenkin jo kotoistunut niin, että kaupungit hyvät puolet tuppaavat unohtua ja ruoho alkaa näyttämään vihreämmältä aidan toisella puolella. Nizza oli paljon siistimpi, kadut olivat leveitä joten siellä mahtui kävelemään hyvin, autoja ei ollu liikaa, kauppoja oli paljon enemmän, jäätelö oli parempaa jne. Tosin yhen päivän perusteellahan ei kauhean hyvin kaupunkiin pääse sisälle ja lomalla on aina leppoisampaa :)
Taas tuli vastaan jotain mikä on pienelle ihmiselle melkoisen käsittämätöntä. Mandariinipuut. Omena-, kirsikka- ja luumupuut ovat vielä tuttuja, mutta että mandariinitkin on puissa. Cinque terrellä niitä näkyi kanssa jonkin verran. Ja lisäksi oli sitruunapuita. Nizzaan mentäessä junaradan varrella melkein jokaisen talon pihassa kasvoi mandariinipuita. Ja Nizzassa niitä oli puistoissa. Mutta perskule kun oli alaoksat pätkitty niin ettei sieltä saanut mitään välipalaa poimittua, tai sitten oli jo menneet parempiin suihin.
Kaiken kaikkiaan päivän perusteella Nizza oli kyllä sellainen kaupunki että sinne voisi ehdottomasti tulla toistekin paremmalla ajalla ja vähän paremmin perehtyä kaupungin tarjontaan.

Nessun commento: